Het nieuws uit Nederland, rechtstreeks vanaf de bron. Blijf op de hoogte van gemeenten, maatschappelijke organisaties en sportbonden. Jouw nieuws hier online, neem contact op met de redactie.

donderdag 11 mei 2017

Kom in de molen op Nationale Molendag - Nieuwsbrief maart 2017 De Hollandsche Molen

NIEUWSBRIEF  -  Mei 2017

Aankomend weekend: Kom in de molen op Nationale Molendag!
De 45ste Nationale Molendag wordt aanstaande zaterdag 13 en zondag 14 mei gehouden. Dit weekend vormt de uitgelezen kans om een molen in de buurt van binnen te bekijken. Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien en/of malen en het merendeel zet de deuren voor je open. Ga ook naar binnen en ervaar van dichtbij het stoere karakter van de molen en de molenaar. Kijk op molens.nl welke molens bij jou in de buurt open zijn.
 
Enkele tips
Elk molenbezoek is een bijzondere ervaring. Bij sommige molens wordt dit bezoek extra aangevuld met activiteiten voor jong en oud. Graag geven wij enkele tips:
 
Op pad met de kinderen tijdens Nationale Molendag!
 
 
Gratis kleurboekje en kleurwedstrijd voor de allerkleinsten
Voor alle kinderen ligt op Nationale Molendag een Molen Kleur-boekje klaar op de opengestelde molens. Daarnaast kunnen ze meedoen met onze kleurwedstrijd. 
De mooiste kleurplaat wordt beloond met een molenbezoek voor de hele schoolklas van de winnaar aan een molen in de buurt. De kleurplaat die gebruikt mag worden, komt uit het Molen Kleur-boekje dat op Nationale Molendag gratis op alle molens wordt weggegeven. De kleurplaten kunnen ook gedownloadt worden. Stuur de ingekleurde kleurplaat zonder postzegel naar De Hollandsche Molen, Afdeling Kleurplaten, Antwoordnummer 4524,
1000 RA Amsterdam. Insturen kan t/m 31 mei. 
Voor het downloaden van de kleurplaten: klik op de volgende kleurplaten link.  
 
 
Hoe werkt de molen?
Hoe zorgt de wind of het water ervoor dat de wieken of het scheprad gaan draaien? En welke tandwielen en assen worden in werking gezet? Op onze website hebben wij nu een nieuwe onderdeel geplaatst waarbij dit wordt uitgelegd. 
Aan de hand van een dwarsdoorsnede van een wind- en een watermolen ontdekken kinderen welke onderdelen (wieken, raderen, tandwielen, etc.) er in een molen zitten en hoe deze draaien om graan te kunnen malen tot meel.
Klik op de doorlink: Hoe werkt de molen en ga direct aan de slag!
 
Wist je dat ...?
 
 
 
 
 
Prins Bernhard Cultuurfonds
Wist je dat het Prins Bernhard Cultuurfonds jaarlijks de restauratie van vele molens in Nederland ondersteunt? De restauraties worden betaald uit speciale fondsen op naam of uit het eigen budget. Ook ontving molenaar Eric Zwijnenberg de Zilveren Anjer voor zijn inspanningen ten behoeve van het molenbehoud in Nederland. Het Cultuurfonds kan de restauratie ondersteunen dankzij de giften van particulieren. Ook geven of nalaten voor het behoud van molens? Kijk op www.cultuurfonds.nl/geven 
 
In onze winkel
Molenkoerierstas
 
Stijlvol, praktisch en met veel inhoud. Een tas van gerecycled plastic, met prachtige molenafbeeldingen, in blauw en wit, zowel op de voor- als op de achterzijde. De extra stevige tas met een breed donkerblauw verstelbaar hengsel, wordt afgesloten met een grote flap met klittenbandsluiting. Afmetingen: ± 30 x 35 x7 cm
 
Prijs: € 37,95 voor leden; € 39,95 voor niet-leden.

 
 
Dé molenvereniging van Nederland
Vereniging De Hollandsche Molen, Zeeburgerdijk 139, 1095 AA  Amsterdam
020- 6238703 | www.molens.nl  | dhm@molens.nl