Het nieuws uit Nederland, rechtstreeks vanaf de bron. Blijf op de hoogte van gemeenten, maatschappelijke organisaties en sportbonden. Jouw nieuws hier online, neem contact op met de redactie.

vrijdag 1 september 2017

Bronst!

Activiteiten in het Park

Spektakel in de natuur

Het is zo ver; de bronst! Voor velen de meest spannende en bijzondere periode in het Park. De edelherten verbreken op aangename wijze de rust met hun luidruchtige geburl. En niet alleen de herten laten van zich horen; op zondag 10 september wordt er weer gestreden om de titel Nederlands Kampioen Burlen! Waagt u ook een poging? In deze nieuwsbrief leest u meer over dit bijzondere evenement. 
Boswachter Henk vertelt u deze maand alles over de activiteiten in de natuur, want ook de moeflons kunnen bijvoorbeeld voor flink wat opschudding zorgen. Heeft u juist zin om lekker de stilte op te zoeken? Ook dan zit u deze maand gebeiteld, er zijn weer volop mooie wandel- en fietsexcursies die u naar de mooiste en rustigste plekjes van het Park leiden. 
PLAN UW BEZOEK

Nieuws van de boswachter

Tijdens mijn avondwandelingen merk ik dat de voor dit jaargetijde zo kenmerkende kruidige geur in het veld en in het bos hangt. De herfst is in aantocht en dat is goed te merken. De daglengte is een stuk korter dan in juli en de temperatuur kan 's nachts aardige zakken waardoor septemberochtenden nogal eens in nevelen gehuld zijn. Direct na openingstijd om 09.00 uur is er dus een gerede kans om een wandeling in de sfeervolle ochtendnevel te maken en misschien hoort u dan ook wel een hert burlen.
LEES VERDER

Uitgelicht

Natuurfotografie Weekend


Op zaterdag 2 en zondag 3 september 2017 is het centrumgebied rond het Bezoekerscentrum van Het Nationale Park De Hoge Veluwe het decor voor het Natuurfotografie weekend. Het hele weekend zijn er activiteiten rond natuur, film en natuurfotografie.

Lees meer

Bronstexcursie


Tijdens de bronstexcursie gaat u met een natuurgids op zoek naar de indrukwekkende taferelen die horen bij de edelhertenbronst. De gids neemt u mee naar een wildobservatieplaats die niet toegankelijk is voor het overige publiek. Reserveer tijdig, veel excursies zijn al volgeboekt! 

Reserveer hier

Kinderbronstexcursie

Hoor je dat..? Burlende herten! Tijdens deze excursie gaan kinderen samen met een natuurgids op zoek naar de bronstige herten. Ook voor deze excursies geldt; reserveer op tijd, want ze raken gauw volgeboekt!

Reserveer hier

Muziek: Fanfare Bereden Wapens


De Fanfare 'Bereden Wapens' is een van de 2 regimentsfanfares van de Koninklijke Landmacht. Tijdens concerten speelt de FBW de repertoirewensen van het publiek. Dit varieert van mars-, jazz-, pop-, volks- tot filmmuziek. Komt u ook luisteren op zondag 10 september?

Lees meer

Nieuwe rondleiders Jachthuis gezocht


De Vereniging Vrienden van De Hoge Veluwe is op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor de functie van assistent/rondleider in het Jachthuis. Bent u geïnteresseerd?

Lees hier de vacature

Julika Marijn - Uit Verdriet Geboren

De theatervoorstelling 'Uit verdriet geboren' is een persoonlijke zoektocht naar Helene Kröller-Müller. Over 'een leven voor de kunst en de kunst van het leven'. De voorstelling speelt door het hele land en gaat op 15 oktober in première in het Kröller-Müller Museum. 

Kijk hier voor de speeldata

De Parkwinkel


Deze maand een speciale actie in de Parkwinkel: bij aanschaf van drie stoofpotjes betaalt u nu slechts €20, in plaats van €25,50. 

Bekijk de webshop

Maandmenu Parkrestaurant 


Kom naar het Parkrestaurant en geniet van het maandmenu van september: Heiderund gestoofd in Veluwse Schavuyt met specerijen, wortel en ui, geserveerd met krielaardappel en salade, voor € 13.50 per persoon. 

Bekijk onze menukaart
 

Hoge Veluwe Loopweekend
 

Het Hoge Veluwe Loopweekend staat weer voor de deur, met op zaterdag 7 oktober de Wandeldag, en op zondag 8 oktober de Hoge Veluwe Loop. Vergeet u zich niet in te schrijven?

Wandeldag 
Hoge Veluwe Loop

NK Burlen

zondag 10 september

Het burlen is een machtig geluid, het beste te omschrijven als iets dat tussen het brullen van een leeuw en het loeien van een stier in zit.

De herten laten met hun bronstroep weten dat ze bereid zijn te vechten voor een harem. Sommige natuurliefhebbers bootsen de bronstroep na om een edelhert naar zich toe te lokken. Op zondag 10 september wordt in Het Nationale Park De Hoge Veluwe bepaald wie dat het allerbeste kan en zich een jaar lang Nederlands Kampioen Burlen mag noemen. Dit jaar voor de vijfde keer alweer! 

LEES MEER

Ontdek het Park  •  Plan uw bezoek  •  Agenda   
Webshop  •  Steun ons

Volg ons op social media:
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
© 2017 – Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe