Het nieuws uit Nederland, rechtstreeks vanaf de bron. Blijf op de hoogte van gemeenten, maatschappelijke organisaties en sportbonden. Jouw nieuws hier online, neem contact op met de redactie.

zaterdag 2 september 2017

Ons Oranje! Nederland kan balans met Bulgarije rechttrekken

Nederland kan balans met Bulgarije rechttrekken
Het Nederlands elftal speelde in de historie elf maal eerder tegen Bulgarije. Van die duels wist Oranje er vier te winnen, eindigde de strijd twee maal gelijk, en trokken de Oost-Europeanen vijf maal aan het langste eind. Met een overwinning zondagavond in de Amsterdam ArenA kan het team van bondscoach Dick Advocaat dus de historische balans gelijktrekken. Dat is ook vrijwel noodzakelijk om in de race voor het WK volgend jaar in Rusland te blijven. Het laatste duel eindigde voor het Nederlands elftal in een grote teleurstelling. Het was de wedstrijd in de huidige WK-kwalificatiereeks die in Sofia werd afgewerkt. Door twee goals van Spas Delev in de eerste twintig minuten in het Vasil Levski-stadion wist de thuisploeg de winst op Oranje te pakken. Gewonnen De laatste overwinning van Nederland dateert van 8 september 2007, toen er met 2-0 werd gewonnen in de EK-kwalificatiewedstrijd die destijds ook in de Amsterdam ArenA werd afgewerkt. De goals waren van Wesley Sneijder, in de eerste helft, en na rust van Ruud van Nistelrooij. Georginio Wijnaldum probeert in balbezit te komen in het eerdere uitduel in Bulgarije. Van dat team zit alleen Sneijder nog bij de huidige selectie van Advocaat. Ook Robin van Persie maakte deel uit van de spelersgroep, maar de aanvaller moest na het verloren duel bij Frankrijk geblesseerd afhaken en kan zondagavond niet in actie komen tegen de Bulgaren. WK 1974 De grootste overwinning op de komende tegenstander werd in 1974 behaald. Tijdens het WK in West-Duitsland wist Oranje met 4-1 te winnen, dankzij goals van Johan Neeskens (twee), John Rep en Theo de Jong. Ruud Krol werkte de bal die wedstrijd nog in eigen doel. Ook al heeft Bulgarije een maal meer gewonnen dan Nederland, het doelsaldo is wel in het voordeel van Oranje. Zeventien maal wist de ploeg te scoren tegen de opponent, die zelf zestien maal het vaderlandse net vond. Historie JaarTypeWedstrijdUitslag1959OefenBulgarije-Nederland3-21960OefenNederland-Bulgarije4-21968WK-kwalBulgarije-Nederland2-01969WK-kwalNederland-Bulgarije1-11974WKBulgarije-Nederland1-41985OefenNederland-Bulgarije1-01988OefenNederland-Bulgarije1-22006EK-kwalBulgarije-Nederland1-12007EK-kwalNederland-Bulgarije2-02012OefenNederland-Bulgarije1-22017WK-kwalBulgarije-Nederland2-0
Lees verder

Griek Sidiropoulos fluit Oranje in ArenA
De belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Bulgarije, zondagavond in de Amsterdam ArenA, wordt geleid door de Griekse scheidsrechter Anastasios Sidiropoulos. Voor de 38-jarige Griek – die sinds 2011 fluit bij wedstrijden van de UEFA en de FIFA – is het zijn eerste optreden bij een duel van Oranje. Zijn landgenoten Polichronis Kostaras en Lazaros Dimitriadis assisteren aan de zijlijnen. Anastasios Papapetrou is vierde official in Amsterdam.
Lees verder

Bondscoach Advocaat niet bang voor Bulgarije
De wonden na de ruime nederlaag tegen Frankrijk zijn gelikt, het vizier is volledig op Bulgarije gericht. Drie wedstrijden winnen en Oranje kan alsnog het WK halen, is de overtuiging van bondscoach Dick Advocaat. Advocaat keek realistisch, maar ook vol vertrouwen vooruit naar de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen de Oost-Europeanen, die zondagavond in de Amsterdam ArenA wordt gespeeld. Revancheren "We moeten niet te veel terugkijken of spelers in een wak zitten", zei de bondscoach zaterdag tijdens zijn afsluitende persconferentie.  "Want als we daarin zitten, hoeven we ook niet te spelen. De spelers moeten het gewoon laten zien. Zich revancheren op zichzelf, op de fans. We moeten gewoon winnen. Hoe, is totaal onbelangrijk." Daar heeft hij ook alle vertrouwen in. "We spelen nu tegen tegenstanders met wie we ons kunnen meten. Daar ben ik ook niet bang voor, laat dat duidelijk zijn. Bulgarije moet ook winnen, maar ik verwacht dat we zondag meer initiatief nemen dan we tegen Frankrijk hebben gedaan." Vilhena begint Advocaat gaf aan dat Tonny Vilhena in Amsterdam in de basis begint. De middenvelder van Feyenoord vervangt Kevin Strootman, die tegen de Fransen rood kreeg en geschorst is. Verder verwacht de bondscoach nog enkele wissels door te voeren ten opzichte van het laatste duel.
Lees verder