Het nieuws uit Nederland, rechtstreeks vanaf de bron. Blijf op de hoogte van gemeenten, maatschappelijke organisaties en sportbonden. Jouw nieuws hier online, neem contact op met de redactie.

donderdag 9 november 2017

Nieuwsbrief aardwetenschappen en levenswetenschappen november 2017

Nieuwsbrief Aardwetenschappen en levenswetenschappen | November 2017
online lezen  |  afmelden
NWO
Nieuwsbrief aardwetenschappen en levenswetenschappen  nr. 38

 
English version of this newsletter.
 
Nieuws NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen
 

Waarneming voor Ineke Braakman in NWO- en ENW-bestuur

  Niek Lopes Cardozo
Prof.dr. Niek Lopes Cardozo is aangesteld als waarnemend voorzitter van het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW). Hij vervangt waar nodig prof.dr. Ineke Braakman in verband met haar gezondheid, en neemt tevens haar taken als lid van de Raad van Bestuur van NWO over. Niek Lopes Cardozo heeft ruime bestuurservaring en kent NWO goed.
Lees verder  
 

NWO gaat financieringsinstrumenten vereenvoudigen

 
Vanaf 1 augustus 2018 kunnen onderzoekers aanvragen indienen voor twee nieuwe financieringsinstrumenten van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW). Binnen de vrije competitie bestaan straks twee domeinbrede instrumenten voor vernieuwend en nieuwsgierigheidsgedreven fundamenteel onderzoek: één instrument voor kleinschalige projecten en investeringen en één voor grootschalige projecten.
Meer informatie  
 

Interview met Marjolein Robijn

Marjolein Robijn  
Marjolein Robijn is sinds 1 april 2017 hoofd Levenswetenschappen in het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen.
Lees in een interview wie zij is, en wat haar drijfveren zijn.
Interview Marjolein Robijn  
 
Nieuws Aardwetenschappen
 

Nieuw onderzoeksprogramma DeepNL over ondergrond van Nederland

  deepnl-doorsnede_gro-2003-lr
NWO stelt eind 2017 een call open voor het nieuwe onderzoeksprogramma DeepNL. Dit is een langlopend onderzoeksprogramma naar de invloed van menselijk ingrijpen in de diepe ondergrond. Hiermee geeft NWO invulling aan het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid om te zorgen voor een structureel en lange termijn onderzoeksprogramma naar de gaswinning-gerelateerde problematiek in Groningen. Het programmabudget is opgebouwd uit een bijdrage van NAM, bijdragen vanuit NWO en een PPS-projecttoeslag.
Naar het nieuwsbericht  
 

Start GeoERA

Op dinsdag en woensdag 17 en 18 oktober woonden 70 afgevaardigden van de GeoERA partners de Launch Event voor de GeoERA Stage 2 Joint Call bij. In totaal is er 31,3 miljoen euro beschikbaar voor de financiering van onderzoek. De samenwerkende partners dragen zelf 21,3 miljoen euro bij, de Europese Commissie de overige 10 miljoen euro. NWO coördineert als subcontractor het review- en beoordelingsproces van deze call die bedoeld is voor Europese geologische diensten.
Start GeoERA Stage 2 Joint Call  
 

Kandidaten gezocht voor NWO Vening Meinesz prijs

  Vening Meinesz
Het bestuur van NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen zoekt kandidaten voor de Vening Meinesz prijs. Deze is bestemd voor aardwetenschappers die korter dan zes jaar geleden (2012 of later) gepromoveerd zijn en als wetenschappelijk onderzoeker werkzaam zijn in Nederland. Voordrachten indienen is mogelijk tot 2 januari 2018
Kandidaten Vening Meinesz  
 

Lancering Tropomi een feit: wakend oog op de aarde

  deepnl-doorsnede_gro-2003-lr
Op vrijdag 13 oktober om 11:27 uur Nederlandse tijd vond de lancering plaats van de Europese satelliet Sentinel-5P met in het hart het Nederlandse ruimte-instrument Tropomi. Als meest geavanceerde Nederlandse ruimtevaartproject ooit brengt Tropomi met ongekende precisie luchtkwaliteit en broeikasgassen wereldwijd in kaart. Daarmee is het instrument een wakend oog op de aarde.
Meer over Tropomi  
 
Nieuws Levenswetenschappen
 

Wetenschappelijke vaartocht NICO over veranderende oceanen

  Pelagia Flying Focus
Het NIOZ-onderzoeksschip Pelagia is in de eerste helft van 2018 beschikbaar voor de Netherlands Initiative Changing Oceans (NICO) vaartocht. NIOZ en NWO hebben onderzoekers uit het hele Nederlandse toegepaste en fundamenteel wetenschappelijke mariene en maritieme veld uitgenodigd om gebruik te maken van deze gelegenheid. Na een eerste workshop is er op 14 november een vervolgworkshop voor meevarende onderzoekers. Ook studenten kunnen zich aanmelden.
NICO website  
 

Terugblik DutchBiophysics

  SAEYS_NWO_BioPhysics_2017_P2019580-150
Op 2 en 3 oktober kwamen zo’n 500 biofysici samen in Veldhoven voor het jaarlijkse DutchBiophysics congres. Deze bijeenkomst (zie de foto’s van dit jaar) wil alle onderzoeksgroepen in Nederland op het gebied van moleculaire en cellulaire biofysica samen brengen. Volgend jaar vindt DutchBiophysics plaats op 1 en 2 oktober.
Naar het foto archief  
 

Projecttoekenningen

  • Vier studenten krijgen een aio-plaats binnen het programma Graduate School Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.
  • In het samenwerkingsprogramma met Wetsus komen twee nieuwe projecten over duurzame watertechnologie.
  • Zes toekenningen in het programma GroenII voor land- en tuinbouw.
  • In het Open Programma voor aardwetenschappen en levenswetenschappen waren er vier toekenningen in juli en vier in oktober.
  • Drie toekenningen Arctisch onderzoek voor de topsector Water.
  • Zeven nieuwe projecten starten in het programma Gesloten kringlopen transitie circulaire economie.
  • Er zijn 21 Veni toekenningen.
  • Startimpuls voor 5 themaprogramma’s binnen de NWA.
  • In totaal 15 toekenningen in het Rubicon programma.
 

Deadlines

 
15
nov 2017
 
Stevinpremie
Meer informatie
 
30
nov 2017
 
Rubicon
Meer informatie
 
1
dec 2017
 
Vooraanmeldingen internationale call Scenarios of Biodiversity and Ecosystem Services (Belmont Forum en BiodivERsA)
Meer informatie
 
9
jan 2018
 
Veni
Meer informatie
 
12
jan 2018
 
GeoERA
Meer informatie
 
16
jan 2018
 
Industrial doctorates
Meer informatie
 
10
feb 2018
 
Westerdijk Talentimpuls
Meer informatie
 

Kalender

 
14
nov 2017
 
Vervolgworkshop NICO expeditie
Meer informatie
 
1
dec 2017
 
Meeting Vernieuwingsimpuls laureaten
Meer informatie
 
8
dec 2017
 
Poolsymposium
Meer informatie
 
1-2
mrt 2018
 
Bijeenkomst Bouwstenen van leven
Meer informatie
 
15-16
mrt 2018
 
Nederlands Aardwetenschappelijk Congres NAC
Meer informatie
 
Onderzoeksresultaten
 

Vogels helpen elkaar nu, voor toekomstige beloning

  Seychellen rietzanger
Vogels zorgen voor het nageslacht van soortgenoten wanneer daaraan in de toekomst een voordeel kleeft. Acceptatie in andermans territorium en de kans dat territorium later misschien wel te erven zijn beloningen waarvoor sommige vogels de eigen kans op voortplanting een tijdje laten schieten. Hierover publiceert Sjouke Kingma, Veni laureaat aan de Rijksuniversiteit Groningen, in Nature Communications.
Lees het nieuwsbericht  
 

Dramatische teruggang insecten

  spreeuwIMG_984222 mei 2013Jouke Altenburg - Copy150
In Duitse natuurgebieden vliegen ruim driekwart minder insecten rond dan dertig jaar geleden. Die teruggang is veel groter dan eerder werd gedacht en is in Nederland vermoedelijk net zo groot. Nijmeegse onderzoekers publiceren hierover in PlosONE met financiering vanuit het Onderzoeksprogramma Biodiversiteit Werkt.
Lees het artikel  
 

Plantensamenstelling hoogvenen verandert wel, maar functie niet

  BjornRobroek hoogveen geen c150
Als alle hoogvenen op de wereld verdwijnen, komt er nog eens tweederde van de huidige hoeveelheid CO2 in de atmosfeer bij. Biologen van de Universiteit Utrecht onderzochten hoe hoogvenen reageren op klimaatverandering en de toename van zwavel en stikstof in de lucht. Zij ontdekten tot hun verrassing dat hierdoor soorten verdwijnen, maar dat die worden vervangen door soorten die hun functie overnemen. Het onderzoek, gefinancierd vanuit de NWO-bijdrage aan BiodivERsA, verscheen in Nature Communications.
Meer over het onderzoek  
 

Hoe kan een bacterie de wereld begrijpen?

Bacteriën gebruiken verschillende mechanismen om op de juiste manier te reageren op veranderingen in hun leefomgeving. Een belangrijke factor is het meten van het aantal aanwezige cellen van de eigen soort. Kunnen bacteriën dit inderdaad meten of gebruiken ze andere factoren om te reageren op verandering? Een beetje van allebei, is de conclusie van Gronings Vidi onderzoek in Nature Communications.
Lees verder over dit onderzoek  
 

Minimaal een derde van de Aziatische gletsjers zal verdwijnen

  walterimmerzeel---kopie150
Zelfs als het klimaat slechts 1,5 graden Celsius opwarmt – zoals afgesproken in het Parijse klimaatakkoord – dan nog zal ruim een derde van de gletsjers in Azië in 2100 gesmolten zijn. Dat blijkt uit een Nature publicatie van onderzoekers (onder meer Vidi laureaat Walter Immerzeel) van de Universiteit Utrecht. Dat is problematisch, aangezien miljoenen mensen deels van het smeltwater van deze gletsjers afhankelijk zijn.
Lees meer  
 

Nieuw fundamenteel inzicht in de bestrijding van bacteriën

De darmbacterie E. coli kan zich aanpassen aan veranderingen in de omgeving. Leidse wetenschappers ontdekten hoe het eiwit H-NS in de bacterie hiervoor zorgt. Die kennis vormt mogelijk een belangrijk aanknopingspunt bij de bestrijding van de bacterie en ziektes zoals buikvliesontsteking. Over dit Vici onderzoek publiceerde het tijdschrift eLife.
Lees meer over de E-coli bacterie  
 
Exacte en Natuurwetenschappen (ENW)
NWO stimuleert excellent onderzoek onder meer op het terrein van exacte en natuurwetenschappen. Hiervoor zijn verschillende financieringsinstrumenten beschikbaar. Het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) omvat de volgende disciplines: Aardwetenschappen, Astronomie, Chemie, Informatica, Levenswetenschappen, Natuurkunde, Wiskunde.
Deze nieuwsbrief gaat specifiek over de disciplines aardwetenschappen en levenswetenschappen.
Contact

Voor vragen over deze nieuwsbrief kunt u contact opnemen met:

René Prop
Facebook   Twitter   Google Plus   Linkedin