Het nieuws uit Nederland, rechtstreeks vanaf de bron. Blijf op de hoogte van gemeenten, maatschappelijke organisaties en sportbonden. Jouw nieuws hier online, neem contact op met de redactie.

donderdag 9 november 2017

Nieuwsbrief Onderzoek in de sociale wetenschappen

 

online lezen  |  afmelden
NWO
Onderzoek in de sociale wetenschappen

 
English version of this newsletter
 
16 november: Synergy Conference: creating a common ground for social sciences and humanities
 
Welke kansen biedt het nieuwe NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen voor samenwerking, nieuwe initiatieven en netwerken? Kunnen we een begin maken met synergie tussen de wetenschappelijke disciplines in dit brede domein? Deze vragen staan centraal bij de eerste NWO Synergy Conference op 16 november aanstaande in Utrecht.
Lees meer  
 
Exploring Integrated Arts & Culture Research - Smart Culture Conference 2017
 
Denk mee over de toekomst van het onderzoek voor kunst en cultuur op 23 en 24 november 2017 tijdens de Smart Culture Conference 2017 in Amsterdam! Deze werkconferentie beoogt onderzoekers van universiteiten, hogescholen en kunst- en cultuurinstellingen te inspireren en te verbinden op het snijvlak van kunst, cultuur en wetenschap.
Lees meer  
 
Midterm Conference NWO Logistics Knowledge Community
 
Op 4 december organiseren NWO en het TKI Dinalog de Midterm Conference NWO Logistics Knowledge Community. De conferentie brengt de onderzoekscommunity en experts uit Topsector Logistiek, TKI Dinalog, programmacommissie en ander relevante stakeholders bijeen. Tijdens  thematische tracks zullen onder andere tussentijdse resultaten van meer dan 45 onderzoeksprojecten worden besproken.
Programma en aanmelden  
 
Heropende call Impuls voor zelf-organiserende logistiek: tot 14 november 2017 indienen
Hoe kunnen logistieke systemen worden voorbereid op het Physical Internet? Deze vraag staat centraal in de call Impuls voor zelf-organiserende logistiek. Consortia van onderzoekers en private en/of publieke partners kunnen tot 14 november financiering aanvragen voor een project voor toegepast, onafhankelijk onderzoek. Er is in totaal 475.000 euro beschikbaar.
Lees meer  
 
Pilot Industrial Doctorates voor promoveren in het bedrijfsleven
 
Binnen dit nieuwe programma voert een promovendus werkzaamheden uit bij zowel de kennisinstelling als het deelnemende bedrijf. Het is een pilot van NWO en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ter bevordering van de samenwerking tussen kennisinstellingen en het bedrijfsleven, en in het bijzonder met het midden- en kleinbedrijf (mkb). De deadline voor het indienen van aanvragen is 16 januari 2018.
Lees meer  
 
‘Taboe rond onfeilbaarheid van wetenschappers doorbreken’
 
Ook wetenschappers maken fouten, kampen met vooroordelen en zien patronen die er niet zijn. Net als ‘gewone’ mensen. Dat concludeert psychologe Coosje Veldkamp in haar proefschrift The Human Fallibility of Scientists. De feilbaarheid van wetenschappers moet meer worden onderkend, betoogt zij. Veldkamp promoveert 8 november aan Tilburg University met NWO-financiering uit de Vernieuwingsimpuls.
Lees meer  
 
Kinderen van criminele ouders lopen grote kans zelf crimineel te worden
 
Kinderen van criminele ouders hebben meer dan twee keer zo veel kans om zelf crimineel gedrag te vertonen. Het tijdschrift Aggression and Violent Behavior publiceerde de resultaten van een studie onder leiding van Sytske Besemer, die de overdracht tussen generaties van crimineel gedrag betrof. Besemer verrichtte dit onderzoek met Rubiconfinanciering.
Lees meer  
 
Evenwichtige zetelverdeling hinderpaal voor besluitvorming waterschappen
 
Volgens Koen van den Oever staan diverse factoren besluitvorming en innovatie bij waterschappen in de weg. Een daarvan is de zetelverdeling binnen het waterschap: hoe evenwichtiger de zetelverdeling, hoe meer de besluitvorming politiek wordt gestuurd. Van den Oever promoveerde aan de Universiteit Tilburg met financiering uit het programma Onderzoekstalent.
Lees meer  
 
‘Ik vertoon zelf ook freeze-gedrag’
 
Uit onderzoek blijkt dat freezing heel adaptief is in bedreigende situaties. Het versterkt de alerte waarneming en daarmee het nemen van de juiste actiebeslissing. Veel mensen denken bij freezing aan iets negatiefs. Dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Vici-laureaat Karin Roelofs onderzoekt hoe het mensenbrein werkt.
Lees meer  
 
Volg @NWO_SSH
 
Sinds 2 november 2017 heeft het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen één Twitteraccount, namelijk @NWO_SSH. Via dat account lees je over nieuws, calls, toekenningen, onderzoeksresultaten en beleid op het gebied van de sociale en geesteswetenschappen.
Volg SGW op Twitter  
 
Meer onderzoeksresultaten
Meer onderzoeksresultaten bekijken? Ga naar:
 
Deadlines
 
14
nov 2017
 
Impuls voor zelforganiserende logistiek
Meer informatie
 
15
nov 2017
 
Stevinpremie 2018
Meer informatie
 
30
nov 2017
 
Rubicon
Meer informatie
 
30
nov 2017
 
Laatste verzamelmoment Creatieve Industrie - Kennis Innovatie Mapping (KIEM)
Meer informatie
 
9
jan 2018
 
Vernieuwingsimpuls Veni
Meer informatie
 
16
jan 2018
 
Industrial Doctorates
Meer informatie
 
10
feb 2018
 
Westerdijk Talentimpuls
Meer informatie
 
Doorlopend aanvragen  
 
Alle openstaande calls  
 
Agenda
 
16
nov 2017
 
Synergy-conferentie NWO Sociale en Geesteswetenschappen
Lees meer [Engels]
 
23
nov 2017
-
24
nov 2017
 
Smart Culture Conferentie 2017. Exploring integrated arts & culture research
Lees meer
 
30
nov 2017
 
Workshop Maatschappelijk verantwoord ontwikkelen in de hightech
Lees meer
 
1
dec 2017
 
VI Laureaten Meeting
Lees meer
 
4
dec 2017
 
Midterm Conferentie NWO Logistics Knowledge Community
Lees meer [Engels]
 
18
jan 2018
-
19
jan 2018
 
Jaarlijks congres maatschappelijk verantwoord innoveren
Lees meer [Engels]
 
 
Onderzoek in de sociale wetenschappen
NWO initieert, stimuleert en financiert onderzoek over de volle breedte van de wetenschap, waaronder de sociale wetenschappen. Sociaal wetenschappelijk onderzoek levert een bijdrage aan het beantwoorden van uiteenlopende maatschappelijke vraagstukken.
Contact

Voor vragen over deze nieuwsbrief kunt u een e-mail sturen naar: sgw@nwo.nl

 
Facebook   Twitter   Google Plus   Linkedin