Het nieuws uit Nederland, rechtstreeks vanaf de bron. Blijf op de hoogte van gemeenten, maatschappelijke organisaties en sportbonden. Jouw nieuws hier online, neem contact op met de redactie.

dinsdag 7 november 2017

Nieuwsbrief Onderzoek in de geesteswetenschappen

 

online lezen  |  afmelden
NWO
Onderzoek in de geesteswetenschappen

 
English version of this newsletter
 
16 november: Synergy Conference: creating a common ground for social sciences and humanities
 
Welke kansen biedt het nieuwe NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen voor samenwerking, nieuwe initiatieven en netwerken? Kunnen we een begin maken met synergie tussen de wetenschappelijke disciplines in dit brede domein? Deze vragen staan centraal bij de eerste NWO Synergy Conference op 16 november aanstaande in Utrecht.
Lees meer  
 
Exploring Integrated Arts & Culture Research - Smart Culture Conference 2017
 
Denk mee over de toekomst van het onderzoek voor kunst en cultuur op 23 en 24 november 2017 tijdens de Smart Culture Conference 2017 in Amsterdam! Deze werkconferentie beoogt onderzoekers van universiteiten, hogescholen en kunst- en cultuurinstellingen te inspireren en te verbinden op het snijvlak van kunst, cultuur en wetenschap.
Lees meer  
 
Heropende call Impuls voor zelf-organiserende logistiek: tot 14 november 2017 indienen
Hoe kunnen logistieke systemen kunnen worden voorbereid op het Physical Internet? Deze vraag staat centraal in de call Impuls voor zelf-organiserende logistiek. Consortia van onderzoekers en private en/of publieke partners kunnen tot 14 november financiering aanvragen voor een project voor toegepast, onafhankelijk onderzoek. Er is in totaal 475.000 euro beschikbaar.
Lees meer  
 
Pilot Industrial Doctorates voor promoveren in het bedrijfsleven
 
Binnen dit nieuwe programma voert een promovendus werkzaamheden uit bij zowel de kennisinstelling als het deelnemende bedrijf. Het is een pilot van NWO en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ter bevordering van de samenwerking tussen kennisinstellingen en het bedrijfsleven, en in het bijzonder met het midden- en kleinbedrijf (mkb). De deadline voor het indienen van aanvragen is 16 januari 2018.
Lees meer  
 
Moderne wetenschap: 17e-eeuwse wortels opgraven
 
De Rijksuniversiteit Groningen startte maandag 30 oktober met een gratis onlinecursus die de bronnen van de moderne wetenschap onderzoekt. Drie onderzoekers uit de Vernieuwingsimpuls (Veni) staan aan de basis van deze MOOC (massive online open course): Andrea Sangiacomo, Han Thomas Adriaenssen en Doina-Cristina Rusu.
Lees verder  
 
Nederlandse hoogvenen staan onder druk
 
Roy van Beek, gefascineerd door 'gevaarlijke en mysterieuze plekken ver van de bewoonde wereld', onderzoekt de dynamische relatie tussen mens en landschap in de prehistorie en vroeg-historische tijd. Hoogvenen zijn al vele duizenden jaren lang onderdeel van ons cultuurlandschap. Al die tijd werden ze door mensen betreden, ingericht en geëxploiteerd. Van Beek werkt met NWO-financiering uit de Vernieuwingsimpuls aan zijn Vidi-project Home Turf.
Lees meer  
 
Context is nieuw, gedachtegoed gaat ver terug
 
Lotte Jensen, recent hoogleraar aan de Radboud Universiteit, ontving van NWO Vidi- en Vici-financiering uit de Vernieuwingsimpuls, naast Aspasia-financiering. Zij verricht momenteel onderzoek naar de Nederlandse cultuurgeschiedenis (1600-1900), met speciale aandacht voor nationale identiteitsvorming en nationalisme.
Lees meer  
 
Hoe de Friezen internationale schippers werden…
 
Friese schippersgemeenschappen waren belangrijke transporteurs binnen de Nederlandse handel tussen 1650 en 1770, maar hoe die rol precies tot stand kwam, was tot nog toe onbelicht. De onlangs gepromoveerde Simone Steenbeek onderzocht met NWO-financiering uit de Vrije competitie de kenmerken van de woonplaatsen van schippers en de vaarroutes die zij volgden.
Lees meer  
 
Volg @NWO_SSH
 
Sinds 2 november 2017 heeft het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen één Twitteraccount, namelijk @NWO_SSH. Via dat account lees je over nieuws, calls, toekenningen, onderzoeksresultaten en beleid op het gebied van de sociale en geesteswetenschappen.
Volg SGW op Twitter  
 
Meer onderzoeksresultaten
Meer onderzoeksresultaten bekijken? Ga naar:
 
Deadlines
 
14
nov 2017
 
Impuls voor zelforganiserende logistiek
Meer informatie
 
15
nov 2017
 
Stevinpremie 2018
Meer informatie
 
30
nov 2017
 
JPICH Changing Environments
Meer informatie [Engels]
 
30
nov 2017
 
Rubicon
Meer informatie
 
30
nov 2017
 
Laatste verzamelmoment Creatieve Industrie - Kennis Innovatie Mapping (KIEM)
Meer informatie
 
9
jan 2018
 
Vernieuwingsimpuls Veni
Meer informatie
 
10
feb 2018
 
Westerdijk Talentimpuls
Meer informatie
 
Doorlopend aanvragen  
 
Alle openstaande calls  
 
Agenda
 
16
nov 2017
 
Synergy-conferentie NWO Sociale en Geesteswetenschappen
Lees meer [Engels]
 
22
nov 2017
 
Beleidsdag Religie in de moderne samenleving 2017
Lees meer
 
23
nov 2017
-
24
nov 2017
 
Smart Culture Conferentie 2017. Exploring integrated arts & culture research
Lees meer
 
30
nov 2017
 
Workshop Maatschappelijk verantwoord ontwikkelen in de hightech
Lees meer
 
1
dec 2017
 
VI Laureaten Meeting
Lees meer
 
18
jan 2018
-
19
jan 2018
 
Jaarlijks congres maatschappelijk verantwoord innoveren
Lees meer [Engels]
 
 
Onderzoek in de geesteswetenschappen
NWO initieert, stimuleert en financiert onderzoek over de volle breedte van de wetenschap, waaronder de geesteswetenschappen. De resultaten van het onderzoek in de geesteswetenschappen komen ten goede aan de wetenschap, publieke en maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven.
Contact

Voor vragen over deze nieuwsbrief kunt u een e-mail sturen naar: sgw@nwo.nl

 
Facebook   Twitter   Google Plus   Linkedin