Asbest Zutphen

Asbest Zutphen – Herkennen en verwijderen

Heeft u een woning of een pand in Zutphen dat in de 20ste eeuw of eerder is gebouwd? Dan bestaat er de kans dat asbest als materiaal in uw woning of pand is gebruikt. Asbest werd namelijk lange tijd gebruikt in gebouwen, huizen en installaties. Een verbod op het gebruik van asbest in nieuwe producten geldt zelfs pas sinds 1993. Dus hoe herkent u asbest in uw woning of pand in Zutphen? In dit blog leest u er meer over.

Asbestsoorten

Voordat u asbest kunt herkennen en het kunt laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf in de omgeving van Zutphen moet u weten welke soorten asbest er zijn. We onderscheiden namelijk spiraalvormig asbest, zoals chrysotiel, en rechte asbest, zoals amosiet en anthophylliet. U herkent aan de kleur van ruwe asbest tot welke soort deze hoort.

  • Wit asbest = chrysotiel
  • Bruin asbest = amosiet
  • Grijs asbest = tremoliet
  • Groen asbest = anthophylliet
  • Blauw asbest = crocidoliet

In de praktijk is de kans het grootst dat u witte, bruine en blauwe asbest tegenkomt.

Waarom werd asbest gebruikt?

Asbest werd tot in de jaren 80 veel gebruikt in de bouw in Zutphen en de rest van Nederland. Dit was omdat asbest in eerste instantie veel voordelen heeft. Zo is het goedkoop, brandbestendig, isolerend en sterk. Het gebruik van asbest steeg enorm in de 20ste eeuw, maar zelfs in de oudheid werd asbest al als materiaal gebruikt. Het eerste geregistreerde gebruik van asbest dateert zelfs uit 2500 voor Christus.

Waarom is asbest gevaarlijk?

Zodra asbest breekt, komen er asbestvezels vrij. Deze onzichtbare vezels nestelen zich in uw longen en lymfebanen. Daar blijven ze zitten en veroorzaken ze jaren later vaak verschillende moeilijk tot niet te genezen ziektes, zoals longkanker, pleuraverdikking, asbestose,asbestpleuritis en fibrose. Heeft u asbest aangetroffen in uw woning of pand in Zutphen? Schakel dan meteen een professioneel bedrijf in om dit veilig te laten verwijderen.

Het laatste nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom fijn en veilig wonen in Zutphen? houd dan vooral onze blogpagina goed in de gaten.