Wat doet collageen voor jouw lichaam? Lees meer!

Een gezond lichaam door collageen

Wist u dat collageen zeer belangrijk is voor een gezond lichaam en een stralende huid? Collageen wordt vooral bij beautyproducten volop genoemd als bestanddeel. Echter helpt collageen niet slechts bij het elastisch houden van jouw huid. Sterker nog, dit eiwit is in je gehele lichaam te vinden. Er bestaan diverse soorten collageen, welke elk een andere taak hebben. Collageen zorgt naast voor jouw huid ook voor je spieren en ogen. Dit materiaal is zelfs vindbaar in je aderen, organen en botten. In dit blog vertellen we je graag meer over wat collageen doet voor jouw lichaam.

Collageen, wat is dat?

In het Grieks wordt collageen ook wel ‘samenbinden’ genoemd. Als eiwit is collageen lijmvormend en speelt deze een belangrijke rol in het bindweefsel. Er zijn 28 verschillende soorten collageen, welke zich vooral in je huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bevinden. Dit collageen wordt ieder half jaar weer vernieuwd. Wat hierbij kan helpen is voldoende lichaamsbeweging, genoeg drinken en de juiste voeding.

Een mooie huid

Voor 70% doet collageen dienst als het hoofdbestanddeel van het bindweefsel in je huid. Dit eiwit zorgt voor zowel elasticiteit als stevigheid. Bij het vernieuwen van je huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen aangemaakt, zodat deze stevig en soepel blijft. Echter neemt na je 25ste de collageenproductie af. Langzaamaan verandert je huid en zullen de eerste rimpels ontstaan.

Goed voor je hart en bloedvaten

Collageen beschikt over een ijzersterk draad, welke een last van wel 40kg aan kan. Het collageen houd de draad flexibel en zorgt daarmee ook voor flexibele slagaders. Ook zullen deze hierdoor niet te ver uitzetten. Dit is in ieder geval zo wanneer het collageen van voldoende kwaliteit is. Is dit niet het geval, dan zullen de slagaders de druk niet lang kunnen verdragen en snel beschadigd raken. Dit heeft als gevolg dat de want verzwakt en te ver uitzet. En dit kan zware gevolgen hebben…

Minder gewrichtsklachten- en aandoeningen

Heb je regelmatig pijn in je gewrichten of voelen deze stijf aan? Veelal komt dit door de afname van het collageen. Collageen werkt namelijk als smeermiddel voor je gewrichten. Krijg je voldoende collageen binnen, dan zullen deze gewrichtsklachten ook minder worden.

Gezonde en glanzende haren

Collageen is eveneens van belang voor de structuur van je bloedvaten, onder andere die rondom je haarzakjes. Als het collageen haar kwaliteit verliest, zal deze verharden en krijgt ook je haar onvoldoende zuurstof. Oftewel, je haar sterft af. Doorgaans groeit je haar snel en wordt dit opgebouwd uit collageen en keratine. Mits de collageen van goede kwaliteit is, is een goede haargroei gegarandeerd.

Goed werkende darmen

Collageen helpt bij het afbreken van eiwitten in jouw lichaam. Ook werkt het eiwit verzachtend en helend op jouw maag- en darmwand. Goed om te weten, is dat collageen ook helpt bij de genezing van diverse aandoeningen. Denk aan lekkende darm, prikkelbare darmsyndroom, brandend maagzuur, ziekte van Crohn en colitis.

Stevige botten en gewrichten

Collageen zorgt ervoor dat jouw botten en gewrichten sterker worden. Anders krijg je broze botten en zijn deze tevens meer kwetsbaar voor breuken. Daarbij versterkt collageen ook het kraakbeen binnen jouw gewrichten.

Een gezonde lever

Collageen zorgt ook voor een gezonde lever, daar het detoxerend werkt. Het glycine in collageen zorgt voor bescherming van de lever bij de verwerking van toxische stoffen.

Wie hebben extra collageen nodig?

Ieder kan wel wat extra collageen gebruiken. Zeker wanneer de veroudering optreedt, waarbij de collageenproductie afneemt. Hierdoor ontstaan rimpels, gewrichtspijn en een meer uitgezakte huid. Tevens kan ongezond leven ervoor zorgen dat de natuurlijke productie van collageen af zal nemen. Je kunt hierbij denken aan overmatig zonnen, voedingsmiddelen met veel suiker en roken. Ben je al wat ouder en leef je niet geheel gezond, dan is extra collageen zeker aan te raden.

Hoe kom ik aan extra collageen?

Hoe kun je jouw lichaam net dat beetje extra collageen geven? Denk eens aan collageen poeder. Dit poeder helpt jouw lichaam van binnenuit met het aanmaken van collageen. Het is vrij eenvoudig inneembaar en is het ideale middel om van binnenuit een verschil te maken. Ga te rade bij een specialist in collageen poeder en ontdek wat extra collageen voor jouw lichaam doet!