De asbestemming van uw dierbare, een moeilijke keuze

Het kiezen van een juiste asbestemming

Is uw dierbare onlangs overleden? Misschien denkt u er dan aan om hem of haar te laten begraven. Of heeft u toch een crematie voor ogen? Hoe dan ook is dit een lastige periode waarin u met veel emoties te maken krijgt. In dit blog vertellen wij u meer over het zoeken van de juiste asbestemming (zoals een urn) en de regels die hiervoor gelden.

Regels van het crematorium

Een belangrijke regel die het crematorium hanteert is dat de as na de crematie nog een maand in het crematorium dient te verblijven. Dit is zelfs verplicht volgens de wet. Als nabestaande heeft u zo voldoende de tijd om over de asbestemming van uw dierbare na te denken en een keuze te maken die het beste bij uw dierbare zal passen.

Waar mag de as verstrooid worden?

Wenst u de as van uw dierbare te verstrooien? Al sinds 1998 is het de regel dat de as ook op andere plekken mag worden verstrooid dan uitsluitend op de officiële strooivelden. Dit kan op elke plek in Nederland. Toch zijn er ook beperkingen. Het verstrooien dient wel toegestaan te zijn door de betreffende gemeente. Wilt u de as verstrooien op een specifiek terrein of op water? Dan dient u toestemming te hebben van de eigenaar van dit gebied.

De as in een urn bewaren

Wat ook een mooie keuze kan zijn, is om de as in een urn te bewaren en deze op een plek naar wens neer te zetten. U kunt dan denken aan een plek bij u thuis of in een speciale urnenmuur of tuin. Bij een specialist kunt u uit diverse urnen kiezen. Zo kunt u zelfs een urn naar wens laten ontwerpen en maken. Vaak zal u dan eerst een kennismakingsgesprek krijgen, waarbij uw wensen omtrent de urn met u worden besproken. Daarna wordt de urn naar uw wens vervaardigd. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een prachtig bloemenmotief of een specifieke hobby van uw dierbare in de urn laten vervaardigen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het is tevens mogelijk zelf een schets te maken, zodat deze op de urn verwerkt wordt. Dit maakt het wel heel bijzonder om uw dierbare middels de urn bij u te houden.

Denk goed na en neem de tijd

Wij hebben u zojuist meer verteld over de diverse opties waaruit u kunt kiezen voor de asbestemming. Nochtans willen wij u aanraden goed na te denken en de tijd te nemen voor de keuze van de asbestemming. Zo voorkomt u dat er overhaast een keuze wordt gemaakt, terwijl u misschien later tot een veel beter idee komt welke uw dierbare meer recht doet. Wij willen u al laatste veel sterkte wensen bij uw keuze voor de mooiste asbestemming voor uw dierbare.