Plaatstalen en gietijzeren houtkachels: de verschillen

De houtkachel, welke soort kiest u?

U kunt de houtkachel in twee groepen verdelen: plaatstalen houtkachels en gietijzeren houtkachels. In dit blog vertellen wij u graag meer over de verschillen tussen deze twee kachels en wat de voordelen van beide houtkachels zijn. Bovendien geven wij u meer informatie omtrent de materialen van deze haarden. Lees snel verder en ontdek welke houtkachel het beste bij u past!

Plaatstalen kachels

Een plaatstalen houtkachel geeft doorgaans directe stralingswarmte af, hoewel sommige modellen ook convectiewarmte afgeven. Convectiewarmte betreft de warmte die door omhooggaande lucht verplaatst. Een plaatstalen houtkachel wordt snel warm. Daarbij reageert deze snel op wisselingen in luchttoevoer. Indien u de kachel lager zet, zal deze direct wat meer in warmte afnemen. Dit gebeurt sneller dan bij de gietijzeren houtkachel. Diverse plaatstalen kachels dienen zoals gezegd ook als convectiekachel. U kunt dit zien aan het rooster bovenop de kachel. Deze geeft dus zowel directe stralingswarmte als convectiewarmte af. Deze warmte verplaatst zich beter door de ruimte. Al helemaal in combinatie met een ventilator. Deze warmte wordt doorgaans als fijner ervaren dan directe stralingswarmte.

De gietijzeren kachel

Bij gietijzeren kachels zijn de onderdelen uit één stuk gegoten. Tevens kunnen deze worden voorzien van decoratieve figuren. Niet alle gietijzeren kachels zijn klassieke kachels. Ook bij moderne kachels wordt gebruik gemaakt van gietijzer. Het gietijzer dient altijd van de beste kwaliteit te zijn. Bij een slechte kwaliteit kan het gietijzer namelijk gaan scheuren en breken. Gelukkig zijn er specialisten die hoogwaardige gietijzeren houtkachels aanbieden. De gietijzeren kachel is niet direct warm. Het duurt altijd even voordat deze is opgewarmd. Een voordeel is echter wel dat de warmte langer wordt vastgehouden. De meeste gietijzeren kachels zijn niet als convectiekachel gemaakt. Echter ervaren de meeste mensen de warmte hiervan zachter dan de warmte van een plaatstalen kachel. Indien u uw gietijzeren kachel goed onderhoudt, is deze kachel een duurzame investering.

Kies uw nieuwe houtkachel!

Zojuist hebben wij u meer verteld over de verschillen tussen een plaatstalen kachel en een gietijzeren kachel. Gaat u het liefst voor een model dat direct warmte afgeeft of voor een model waarbij dit wat langer duurt, maar waarbij de warmte ook langer aanwezig blijft in uw ruimte? Dit is een belangrijke vraag om uzelf te stellen bij het kiezen van uw nieuwe houtkachel. Heeft u nog gedegen advies nodig? Raadpleeg dan een specialist en vraag om meer informatie. Wij wensen u succes bij uw zoektocht naar uw nieuwe houtkachel.