Wat is een fundering op staal?

fundering

Wanneer is een fundering op staal geschikt?

Bent u op zoek naar een geschikte fundering voor uw woning of bedrijfspand? Overweeg eens te kiezen voor een fundering op staal. U verwacht, wellicht vanwege de naam, dat een fundering op staal een gestorte fundering op stalen platen is. Niets is minder waar. Deze funderingsmethode wordt zo genoemd omdat de ondergrond ‘zo hard als staal’ is. De ondergrond bevat namelijk zand dat zo dicht op elkaar is geperst dat het de eigenschappen heeft van beton. Wilt u meer weten over deze funderingsmethode? Lees dan snel verder.

Wat houdt een fundering op staal in?

Een fundering op staal is dus een funderingsmethode die gebaseerd is op het funderen van vaste grond. Hierbij kunt u kiezen uit plaatfunderingen, strookfunderingen en poerfunderingen. Strookfunderingen worden tegenwoordig veel toegepast. Hierbij dragen twee stalen stroken de belasting over van uw woning of bedrijfspand naar de grond. Dit zorgt ervoor dat de vloer gelijktijdig belast wordt door zowel trek- als drukkrachten. Het staal vangt de trekspanning op en de drukspanning wordt door het beton opgenomen.

Gevoelig voor verzakkingen

Een fundering op staal moet altijd op een sterke ondergrond geplaatst worden. Deze funderingsmethode is namelijk gevoelig voor verzakkingen. Het is dus afhankelijk van de ondergrond of een fundering op staal in uw situatie geschikt is. Heeft u geen sterke ondergrond? Dan is het mogelijk om de grond te verbeteren en zo alsnog een sterke ondergrond te creëren.

Twijfelt u of deze fundering mogelijk is?

Denkt u na het lezen van dit artikel dat een fundering op staal wel een geschikte funderingsmethode is voor uw woning of bedrijfspand? Maar weet u niet zeker of dit mogelijk is? Dan kunt u het beste een specialist inschakelen om hier naar te kijken. Zij weten precies welke funderingsmethode het beste bij uw situatie past.

Heeft u nog vragen over een fundering op staal? Stel ze gerust via ons contactformulier.