Feiten en fabels over de airconditioning

airconditioning

De waarheid over airconditioning

Er gaat uiteenlopende informatie rond over de airconditioner. Van kleine roddels tot de gekste zaken, maar welke informatie kunt u nu echt vertrouwen? Misschien vraagt u zich af of u inderdaad ziek kunt worden door een airco of misschien bent u benieuwd of airconditioners overal werken? In dit blog lichten wij u in over de feiten en fabels van airconditioning.

De fabels en feiten op een rij

Vooral tijdens de warmere dagen van het jaar kunt u van alles te horen krijgen over de airco. Zijn ze nu wel of niet geschikt voor in huis en hoe zit het met het energieverbruik? De meest voorkomende fabels en feiten zijn:

  • Van een airconditioner wordt ik ziek
  • De filters moeten eens per jaar schoongemaakt worden
  • Airconditioners werken niet overal
  • Het koudemiddel moet elk jaar verschoont worden
  • De airconditioner de hele dag aan laten bespaart geld

Fabel: van de airconditioner wordt ik ziek

Het is niet zo dat u door de airconditioner zelf ziek wordt. U wordt ziek van virussen en niet van de koude temperatuur zelf. Wel is het zo dat u in de winter een vitamine D tekort kunt krijgen, wat de celgroei van uw afweersysteem verminderd. Hierdoor lijken mensen sneller ziek te worden in koudere temperaturen.

Fabel: de filters moeten eens per jaar schoongemaakt worden

Maar hoe zit het dan met de allergische reacties bij sommige airco’s? Wanneer u de filters niet goed bijhoudt kunnen stof en bacteriën zich gaan ophopen. Eens per jaar uw filters schoonmaken is niet voldoende. Doe dit eens in de 2-3 maanden.

Feit: airconditioners werken niet overal

Heeft u weleens gehoord dat airconditioners niet overal werken? Dan kunnen wij u vertellen dat dit klopt. Het zit namelijk zo: sensoren en andere componenten worden beïnvloed door de warmte van apparaten en direct zonlicht. Hierdoor kan het zijn dat de airco verkeerd informatie binnenkrijgt en hierop handelt.

Fabel: het koudemiddel moet elk jaar verschoont worden

Het middel dat zorgt voor de koude lucht in de airco mag alleen vervangen worden wanneer dat echt nodig is. Wanneer u elk jaar het middel moet vervangen, dan kunt u het beste contact opnemen met de installateur, iets is niet goed.

Meer weten over feiten en fabels airco?

Bent u benieuwd naar andere fabels en feiten over de airconditioning? Wij vertellen u dit graag. Door het contactformulier in te vullen kunnen wij u zo snel mogelijk beantwoorden. Zo weet u wat u te doen staat.