Verschil tussen trailer en oplegger

een kieptrailer

Een trailer of een oplegger

Wanneer u op de snelweg rijdt ziet u verschillende voertuigen voorbij komen. Zo ook vaak auto’s met een trailer of oplegger. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een trailer en een oplegger en welke heeft u nodig om een bepaald product te vervoeren? Wij leggen het u in dit blog uit.

Betekenis van een oplegger

Als eerst de oplegger. Wat is precies de functie van een oplegger: een oplegger wordt ook weleens trailer genoemd. Het betekent dus beide hetzelfde en staat voor een aanhangwagen die steunt op het voorste deel van een vrachtwagen. Afhankelijk van wat er vervoerd moet worden, wordt een bepaald type oplegger ingezet. Er zijn dan ook veel verschillende soorten opleggers.

Verschillende soorten opleggers

Om u een goed overzicht te geven van de vele verschillende opleggers hebben wij ze voor u op een rij gezet:

  • Schuifzeiloplegger
  • Koel-vries oplegger
  • Kipper oplegger
  • Containerchassis
  • Dieplader
  • Tankoplegger
  • Walking floor oplegger
  • Oplegger met kraan

Schuifzeil, koel-vries en kipper oplegger

De schuifzeiloplegger heeft geen vaste wanden, waardoor er gemakkelijk in- en uitgeladen kan worden. Bij een koel-vries oplegger worden producten vervoerd die koel moeten blijven, denk aan bloemen, AGF-producten en andere bederfbare goederen. Ziet u een kipper oplegger? Deze wordt meestal gebruikt in de bouw voor het vervoeren, laden en lossen van goederen zoals zand en grind. Hier wordt vaak gebruik gemaakt van een kiepsysteem, dit zorgt ervoor dat het lossen eenvoudig en snel gaat.

Containerchassis, dieplader en tankoplegger

Vaak ziet u de containerchassis op snelwegen, deze wordt ingezet voor het vervoeren van zeecontainers. Een dieplader ziet u wanneer hoge en ondeelbare voorwerpen vervoerd moeten worden. Ook zeer zwaar transport zoals machines en zware installaties worden met een dieplader vervoert. Dan is er nog de tank oplegger, hierbij worden verschillende soorten ladingen zoals stortgoederen of brandstof, vervoerd.

Walking floor oplegger en oplegger met kraan

De walking floor oplegger wordt ook wel zelflosser genoemd en wordt ingezet voor het vervoeren van grote hoeveelheden verpakte goederen. Met een oplegger met kraan, ook wel steenoplegger genoemd, worden voornamelijk stenen en bestratingsmaterialen vervoerd. Meestal zit er hierbij een kraan die over de laadvloer spullen oppakt middels een rails.

Meer weten over het verschil tussen trailer en oplegger?

Heeft u naar aanleiding van het lezen van dit blog nog vragen over het verschil tussen een trailer en een oplegger? Wij helpen u graag verder en leggen u meer uit over welke type oplegger het beste bij uw project past. Voor meer informatie over trailers, zoals een kieptrailer, kunt u op deze website terecht. Voor vragen mag u contact met ons opnemen via dit contactformulier.