De opkomst van de speelgoedauto

speelgoedauto

Iedere jongen is vaak wel een fan geweest van de welbekende speelgoedauto, of is hier nog steeds een groot voorstander van. Daarom is het wellicht ook wel leuk om je goed in te lezen in wat de geschiedenis van de modelauto’s ook wel zijn. Dit zijn kleine versies van bestaande auto’s, welke ook wel vaak gespaard worden door grote fans. Deze houden zij en verkopen ze later eventueel weer door voor een grote som geld. Wist je bijvoorbeeld dat de geschiedenis van deze modelauto’s gelijk liep met de ontwikkeling van de auto?  

De ontwikkeling van de eerste speelgoedauto’s

In eerste instantie werden bijna alle modelauto’s en de speelgoedauto gemaakt uit hout of uit metaal. Wanneer ze uit metaal werden gemaakt, waren ze vaak iets grover. Een tijd later kwamen hier ook andere autootjes bij, zoals bijvoorbeeld de trapauto of de kleine speelgoedauto’s met een elektrische motor erin bevestigd. De eerste echte ‘moderne’ modelauto werd gemaakt in het jaar 1919. In dit jaar werd door de Amerikaanse firma Tootsietoys voor het eerst ooit een auto gevormd uit een metalen legering. Dit betekent dus wel dat deze eerste auto’s voornamelijk uit Amerika kwamen. In die tijd waren er in Europa voornamelijk nog maar modelauto’s te vinden die gemaakt waren van blik of een ander materiaal.

speelgoedauto

De speelgoedauto in Europa en van nu 

In Europa kwam de gegoten speelgoedauto op voor de Tweede Oorlog door Solido en Dinky Toys. Terwijl de oorlog bezig was en ook hierna werden er een tijdje vrij weinig modelauto’s gemaakt. Dit kwam door de materiaalschaarste. Pas zo’n 50 jaar later was het pas weer tijd voor het gieten van nieuwe auto’s. De welbekende Hot Wheels, waar veel jongens mee gespeeld zullen hebben in hun jeugd, werd gestart de jaren 60. Dit merk zei dat ze de allersnelste auto’s ter wereld hadden ontworpen. Hierdoor werd het verkoop hiervan erg gestimuleerd en zien we deze auto’s tot op de dag van vandaag terug bij mensen in de speelgoedbak!