Legeringen voor aluminium platen

aluminium plaat

Legeringen voor aluminium platen

Verschillende aluminium plaat legeringen

Er zijn veel verschillende series en types aluminium plaat legeringen verkrijgbaar. Elk heeft zijn eigen karakteristieke kwaliteiten en kenmerken. De verschillende soorten plaat legeringen worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Vaak heeft dit te maken met een bestemming binnen een specifieke branche. In dit blog vertellen wij welke soorten aluminium plaat legeringen het meest voorkomen en beschrijven we de eigenschappen hiervan.

EN AW-1050A

De EN AW-1050A is een aluminium plaat dat ook wel een ongelegeerde plaat wordt genoemd. Dit type plaat bestaat uit 99,5% zuiver aluminium. De EN AW-1050A platen zijn goed vervormbaar, ideaal dus wanneer je een makkelijk inzetbare plaat zoekt. Deze platen zijn daarnaast ook goed lasbaar, hebben een hoog elektrisch geleidingsvermogen en een hoge corrosiebestendigheid. Het enige nadeel van de EN AW-1050A is dat het een relatief lage sterkte heeft. Deze platen zijn dus ideaal voor toepassingen waarbij de mechanische sterkte een minimale rol speelt.

EN AW-5005A

Zoek je een sterkere aluminium plaat? Kies dan voor de EN AW-5005A. Het belangrijkste element van de legeringen uit de 5xxx serie is de hogere magnesium gehalte. Je kunt deze aluminium plaat inzetten bij diverse bouwtoepassingen. Denk hierbij aan behuizingen van apparaten en technische installaties. Bij het bewerken blijven de EN AW-5005A platen een goede vlakheid behouden. De plaat biedt ook goede zetmogelijkheden. Coaten en moffelen is ook mogelijk. De plaat is in variërende diktes verkrijgbaar: tussen de 1 mm tot 4 mm.

EN AW-5754

Heb je een sterkere legering nodig dan de EN AW-5005A platen? Kies dan voor de EN AW-5754 plaat. Deze aluminium plaat wordt voornamelijk ingezet in de carrosseriebouw en architectuur. Je ziet het veel terug in de jachtbouw en scheepsbouw vanwege de betere zeewaterbestendigheid van de legering. Naast de EN AW-5754 wordt er ook veel gekozen voor de EN AW-5083.

EN AW-5083

De EN AW-5083 plaat wordt dus veel ingezet bij de jachtbouw en scheepsbouw. Deze legering biedt de beste mechanische sterkte en wordt daardoor veel toegepast. Ook in de apparatenbouw zien we deze legering vaak terug. EN AW-5083 is makkelijk te verspanen en is daarnaast ook goed lasbaar. Deze legering kan geproduceerd worden vanaf 1 mm tot aan 20-30 mm. In sommige gevallen is de dikte ook tot 60 mm beschikbaar.

EN AW-6082

Legeringen binnen de 6xxx serie bevatten magnesium en silicium als legeringselement. Dit houdt in dat de EN AW-6082 corrosiebestendig, kwalitatief goed en goed technisch anodiseerbaar is. Ook heeft deze legering een goed geleidend vermogen. De platen van EN AW-6082 zijn hardbaar. In T4 toestand is de plaat dus goed vervormbaar en lasbaar. In T6 toestand worden betere mechanische eigenschappen behaald. Deze platen zie je veelal terugkomen als constructieplaten.

Meer weten over aluminium plaat legeringen?

Ben jij op zoek naar een aluminium plaat? Er zijn veel aluminium plaat legeringen verkrijgbaar. Afhankelijk van jouw project en doeleinden kies je de plaat die het beste bij jouw project past. Wil je graag meer informatie over de verschillende types? Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op via dit contactformulier. Wij helpen jou graag verder.