De lekkerste Hollands gedestilleerde cocktails

cocktail

Onze favoriete Hollandse cocktails

Of je nu een avondje lekker gaat drinken met de mannen of je vriendin romantisch wilt verrassen. Cocktails doen het altijd goed, vinden wij bij Vers van de Pers. Wij zijn gek op Hollands gedestilleerde cocktails. En nu we ze niet meer in ons favoriete café kunnen gaan drinken, zetten we graag onze favoriete recepten voor je op een rij. Cheers!

Dutch courage

Het Engelse spreekwoord ‘Dutch courage’ verwijst naar dat zelfvertrouwen en de moed die je ineens krijgt na een paar glazen van een alcoholische versnapering. Deze cocktail wordt gemaakt van gin en de typische Nederlandse likeur advocaat. Dit is het recept:

 • 30 milliliter Nederlandse gin
 • 30 milliliter advocaat
 • 23 milliliter citroensap
 • 90 milliliter appelsap
 • Mint en appelpartjes

Doe alle ingrediënten in een cocktailshaker met ijs en schud de boel eens goed door elkaar. Schenk in een glas, garneer met mint en appelpartjes en klaar is je Dutch courage!

Orange sailor

Een ander oer-Hollands drankje is de kruidenbitter. Dit kun je natuurlijk puur drinken, maar hij smaakt toch nèt dat beetje lekkerder in de stoere ‘Orange sailor’ cocktail. Je maakt hem zo:

 • 45 milliliter kruidenbitter
 • 1 centimeter verse gember
 • 3 takjes verse rozemarijn
 • 1 kaneelstokje
 • een halve citroen
 • een klein beetje spa rood
 • 200 gram suiker

Maak eerst een rozemarijnsiroop door 200 milliliter water, 200 gram suiker en 2 takjes rozemarijn 5 minuten te koken in een pannetje. Pers vervolgens de citroen uit, hak de gember in stukjes en voeg alle ingrediënten samen in je cocktailshaker samen met een heleboel ijsblokjes. En nu… shaken maar! Vul een longdrinkglas met ijsblokjes, giet je cocktail erbij en top af met een beetje spa rood. Als garnering gebruik je het kaneelstokje en een takje rozemarijn.