Wat gebeurt er met een auto zonder APK ?

Uw auto doorstaat de APK keuring niet

Het is elk jaar nodig om een APK keuring uit te laten voeren wanneer u een auto heeft. Dan wordt gecontroleerd of het voertuig nog veilig is, en of u er de weg mee op mag. Maar wat als dat niet zo is? Wat als uw auto de APK keuring niet doorstaat? Wist u dat u dan nog geld voor uw kapotte auto krijgt? Wij vertellen er in dit blog meer over.

Reparatie is te duur

De APK keuring wordt elk jaar uitgevoerd aan de auto. De eerste jaren zal de auto die hoogstwaarschijnlijk makkelijk doorstaan. Naarmate dat de auto ouder wordt, zullen er ook steeds meer (kleine) reparaties aan uitgevoerd moeten worden. Totdat op een dag de reparaties zo groot zijn, dat ze de waarde van de auto overstijgen. Een APK keuring is geen keuring voor de technische staat van uw auto. Dat betekent dat er alleen gekeken wordt of de auto aan de veiligheidsvoorschriften voldoet, en of u er dus mee de weg op mag. Versleten banden worden dus gewoon goedgekeurd, ook wanneer u er niet meer lang mee kan rijden. Een kapot remlicht wordt niet goedgekeurd. Die moet eerst gerepareerd worden. Wat als het geen zin meer heeft om die reparaties uit te laten voeren, wat moet u dan met de auto?

Het lot van de auto zonder APK

Wanneer de reparaties van een auto duurder zijn dan de waarde van het voertuig zelf, noemen we dat economisch total loss. Dan mag u nog tot het einde van de oorspronkelijke keurdatum met het voertuig rijden. Daarna mag u er de weg niet meer mee op. Het is dan nodig om een autosloperij te bellen. Die kopen uw sloopauto, wat betekent dat u er ook nog een leuk bedrag aan overhoudt.

Hoge boetes voorkomen

Let op dat u niet met het voertuig blijft doorrijden na de keurdatum als de auto niet door de APK keuring gekomen is. Dan krijgt u namelijk een hoge boete. Het is nodig om hem snel te verkopen aan een sloperij, want als u de auto na een maand nog in bezit heeft, krijgt u automatisch een boete.

Heeft u hulp nodig met het vinden van een autosloperij die u een goede prijs betaalt voor uw sloopauto? Neem dan contact op, wij helpen u graag verder.