Motorrijbewijs halen

Tips voor tijdens het rijexamen

Op een motor rijden voelt heel anders dan in een auto zitten. Als u al begonnen bent met motorrijlessen heeft u dat ongetwijfeld al ervaren! Het rijexamen is in wezen niet heel anders, maar kan toch opnieuw spannend zijn. Dus gaat u binnenkort examen doen? Dan kunt u vast wel wat extra advies gebruiken! Wij geven 3 tips om in uw achterhoofd te houden tijdens het examen.

1. Wees goed voorbereid

U heeft het theorie-examen gehaald en bent klaar met uw rijlessen. Meer dan dat kunt u niet doen om u voor te bereiden op het examen toch? Fout! Om optimaal te kunnen presteren is het ook belangrijk om gefocust op de motor te zitten. Zorg daarom voor een goede nachtrust de nacht voor het examen. En zorg dat u genoeg gegeten heeft voor u vertrekt. Deze ogenschijnlijk vanzelfsprekende tips kunnen een groot verschil maken!

2. Wees assertief

Tijdens het examen wordt gekeken of u voldoende in staat bent om veilig aan het verkeer deel te nemen. Veilig rijden betekent niet per definitie langzaam rijden. Een goede verkeersdeelnemer zorgt bijvoorbeeld ook voor een goede doorstroming. Waarschijnlijk bent u zenuwachtig. Dit geeft niets. Maar zorg ervoor dat dit niet terugkomt in uw rijstijl, door bijvoorbeeld twijfelachtig te rijden. De examinator wil zien dat u zelfverzekerd kunt rijden en weet wat u doet. Wees daarom niet bang om assertief te rijden.

3. Blijf niet hangen in fouten

Maakt u een fout tijdens het examen? Weet dat hiermee nog niets verloren is! Het maken van een foutje kan u uit de concentratie halen. Voorkom dat u blijft piekeren over de fout en afgeleid raakt. Blijf focussen op het verkeer en ga rustig verder met de rit.

Heeft u nog meer tips? Geef ze aan ons door via het contactformulier op deze website. Wij horen graag van u!