Duurzame vloerbedekking voor uw woning

Milieubewust interieur

Steeds vaker maken mensen de keuze om hun woning op een milieubewuste manier in te richten. Zo wordt er bijvoorbeeld gekozen voor milieuvriendelijke materialen. Ook op het gebied van vloerbedekking wordt er een milieubewuste en duurzame keuze gemaakt. Hoewel vloerbedekking misschien niet de grootste impact op het milieu heeft, is het toch belangrijk om ook met de kleine dingen rekening te houden. Daarom geven we in dit blog tips voor duurzame vloerbedekking.

Vloer die lang meegaat

De meest duurzame optie voor vloerbedekking is meestal de vloer met de langste levensduur. Dat komt omdat er voor de productie en het vervoer van de vloeren gebruik gemaakt wordt van energie uit fossiele brandstoffen. Dat zorgt voor de uitstoot van vervuilende stoffen. Natuurlijk is de grootte van de impact op het milieu ook wel afhankelijk van het materiaal. Aantasting van het landschap, bedreiging van de natuur en bodem- en luchtvervuiling kunnen allemaal een rol spelen in de productie van het materiaal. Ook moeten vloeren op verschillende manieren onderhouden worden, sommige met milieubelastende middelen. Hoe langer een vloer blijft liggen, hoe minder vervuilende stoffen er vrijkomen bij de productie en het vervoer. Het is dus belangrijk om te kiezen voor een vloer met een lange levensduur, en deze ook goed te onderhouden. Over het algemeen is er niet een soort vloer die het meest milieubewust is. Het is vooral belangrijk om te kiezen voor een vloer die bij de plek past, bijvoorbeeld een vochtbestendige vloer in de keuken.

Tips voor het maken van een milieubewuste keuze

Wij geven u natuurlijk ook graag nog een aantal tips voor het kiezen van uw nieuwe vloerbedekking op een milieubewuste manier.

  • Ga vooraf na aan welke eigenschappen de vloer moet voldoen. Kies het materiaal dat hierbij past.
  • Kies voor een vloersoort waarbij al tijdens het productieproces rekening wordt gehouden met het milieu. Denk bijvoorbeeld aan een marmoleum vloer.
  • Zorg dat u de vloer die u gekozen heeft goed onderhoudt, zodat hij zo lang mogelijk meegaat.
  • Voor u een nieuwe vloer koopt, kijk eerst wat de mogelijkheden zijn om uw oude vloer te laten herstellen.
  • Lever de oude vloerbedekking in bij de milieustraat, zodat hij op de goede manier verwerkt wordt.

Heeft u nog tips voor het kiezen van milieubewuste vloerbedekking? Neem contact op en laat het ons weten!