Wat moet u eten bij prikkelbare darm syndroom?

Darmstelsel - prikkelbare darm syndroom

Prikkelbare darm syndroom en voeding

Voeding is een belangrijke factor bij het prikkelbare darm syndroom. Bij het prikkelbare darm syndroom zijn de darmen overgevoelig. Hierdoor reageren ze heftiger of sneller op sommige voedingsmiddelen. Veel mensen die last hebben van het prikkelbare darm syndroom, merken dat sommige voedingsmiddelen hun klachten kunnen verergeren of juist verminderen. Hier leest u 3 tips die u zouden kunnen helpen.

Meer vezels eten

Bij sommige mensen met het prikkelbare darm syndroom verminderen de klachten wanneer ze meer vezels eten. Bent u niet gewend om veel vezels te eten? Voeg dan langzaam meer vezels toe aan uw dieet, zodat uw darmen kunnen wennen aan deze verandering. Voorbeelden van vezelrijk eten zijn:

  • Volkoren graanproducten
  • Peulvruchten
  • Groente en fruit
  • Noten
  • Aardappelen

Bij andere mensen kunnen vezels klachten zoals een opgeblazen gevoel verergeren. Merkt u na een tijdje geen verbetering? Dan is het eten van meer vezels misschien toch niet de juiste oplossing voor uw problemen.

Beperk de inname van melkproducten

In melk en melkproducten zit lactose. Uw darmen kunnen hier gevoelig voor zijn. Heeft u last van het prikkelbare darm syndroom? Dan kunt u proberen om uw zuivelinname te verminderen. Om toch de juiste voedingsstoffen en genoeg eiwitten binnen te krijgen, kunt u melkproducten vervangen door sojaproducten. Andere melkvervangers zoals haver-, kokos- of amandelmelk bevatten geen lactose, maar hiermee mist u de nodige eiwitten.

Minder fructose

Uw darmen kunnen ook gevoelig zijn voor fructose. Dit is fruitsuiker en zit veel in gedroogd fruit en honing. Ook druiven, appels en mango’s bevatten relatief veel fructose. Daarnaast wordt fructose soms toegevoegd aan andere voedingsmiddelen. Het eten van fruit blijft belangrijk voor een gezond dieet, maar probeer om de inname van fructose zoveel mogelijk te beperken.

Neem contact met ons op om te reageren of lees hier meer info over prikkelbare darm syndroom.