Welke soorten metaalbewerkingsmachines zijn er?

Verzamelnaam voor veel machines

Het begrip metaalbewerkingsmachine is een verzamelnaam voor veel machines die gebruikt worden om metaal te snijden en vorm te geven. Metaalbewerkingsmachines bieden een alternatief voor het handmatig vormen van metaal, wat voor grotere precisie en hogere productie zorgt. Metaalbewerkingsmachines worden veel in de industrie gebruik, maar er zijn ook zeker modellen geschikt voor hobbyisten. In dit blog vertellen we meer over de meest voorkomende soorten metaalbewerkingsmachines.

Draaibank

Een draaibank is een van de meest gebruikte soorten metaalbewerkingsmachines. Het apparaat draait een metalen voorwerp rond een spil. Tijdens het roteren, vormen of snijden gereedschappen of snijbits het metaal in de vorm die vooraf ingesteld is. De draaibank kan in verschillende formaten aangeschaft worden. Ze variëren van een klein bureaublad tot modellen met grote vloeren. Sommige draaibanken kunnen handmatig bediend worden, maar de meeste werken op computerprogrammering.

Freesmachine

Een freesmachine is eigenlijk een meer geavanceerde versie van de draaibank. De freesmachine houdt een object op zijn plaats, terwijl de werktafel daar omheen beweegt. Met een freesmachine kan metaal in drie dimensies gewijzigd worden in plaats van twee. Met micromilling machines is het zelfs mogelijk om metaal op zo’n kleine schaal te bewerken dat het onzichtbaar is voor het blote oog. De freesmachine vertrouwt in de meeste gevallen op software om het te besturen.

Metalen schaafmachine

De metalen schaafmachine wordt gebruikt om metaal in een lineaire richting te snijden of te scheren. De machine houdt het metaal stil en laat een snijmes over het oppervlak lopen. De schaafmachine kan ook gebruikt worden om sleuven of andere vormen in het gezicht van een product te snijden.

Buigen en vormgeven

Naast snijden worden metaalbewerkingsmachines ook gebruikt om plaatmetaal te buigen en te vormen. Zo kan met een metalen rem bijvoorbeeld vouwen of bochten in staalplaten gemaakt worden. Afhankelijk van waar ze voor worden gebruikt, worden deze machines handmatig of met software bediend.

Overige metaalbewerkingsmachines

Ten slotte zijn er nog overige metaalbewerkingsmachines die gebruikt worden om metaal vorm te geven. Hierbij kunt u denken aan extrudeer- en gietapparatuur. Hierbij wordt een mal van een object gemaakt, die vervolgens gebruikt wordt om gesmolten metaal vorm te geven.

Wat zijn uw ervaringen met het gebruik van metaalbewerkingsmachines? Laat het ons weten via het contactformulier.