Een gezond gebit: zo ontstaan gaatjes en 5 tips om ze te voorkomen

Voorkom gaatjes in je gebit

Gaatjes in je gebit wil je natuurlijk voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen! Een afspraak bij de tandarts om gaatjes in je gebit te laten vullen is alles behalve prettig. Daarom is het belangrijk om je gebit goed te verzorgen en het daarmee gezond te houden. Naast het feit dat je dan minder gaatjes zult krijgen, betekent een gezond gebit ook dat je minder tandzorg nodig hebt. Kortom, je wilt er alles aan om ervoor te zorgen dat je gebit gezond blijft. Maar hoe kun je er nu precies alles aan doen om te voorkomen dat je gaatjes in je gebit krijgt? Kun je de gaatjes wel wegpoetsen? In dit blog vertellen we meer over hoe gaatjes ontstaan, en geven we 5 handige tips om ze te voorkomen.

Zo ontstaan gaatjes

Laten we bij het begin beginnen: waarom krijgen we eigenlijk gaatjes als we ons gebit niet gezond houden? Gaatjes worden veroorzaakt door bacteriën. Die breken in de tandplak af tot zuren. Tandplak is het plakkerige, geelwitte laagje dat om onze tanden en kiezen zit. Zuren die ontstaan door de bacteriën hebben een schadelijk effect op het glazuur van je gebit. Het glazuur is op zijn plaats weer nodig om de tanden en kiezen te beschermen. Doordat het glazuur aangetast wordt, krijgen de zuren toegang tot de kwetsbare lagen eronder. Gebeurt dat een enkele keer? Dat is niet erg, want het glazuur herstelt zichzelf weer. Maar als er meerdere van dit soort zuuraanvallen plaatsvinden (bijvoorbeeld als je veel zoetigheid eet of drinkt), in combinatie met een slechte mondhygiëne, ontstaan er gaatjes.

Kun je gaatjes wegpoetsen?

Om gaatjes te voorkomen is het ontzettend belangrijk om je tanden goed te poetsen. Hierdoor verwijder je namelijk tandplak, wat betekent dat de bacteriën geen kans krijgen om omgezet te worden tot zuren en de tanden aan te tasten. Je kunt op die manier dus voorkomen dat je gaatjes krijgt, en het is zelfs mogelijk om een beginnend gaatje weg te poetsen! Er is dan wel een voorwaarde: het tandglazuur mag nog niet echt aangetast zijn. Het moet zich nog kunnen herstellen. Door goed te poetsen zorg je ervoor dat je tanden de kans krijgen om te herstellen. Maar goed poetsen is niet de enige manier om gaatjes te voorkomen! Wij geven nog 5 tips.

1. Meer dan alleen tanden poetsen

Om je gebit gezond te houden en tandplak te voorkomen is er meer nodig dan alleen je tanden poetsen. Je bereikt hiermee namelijk niet alle plekken in je mond. Daarom is het ook belangrijk om tandenstokers en flosdraad te gebruiken om je gebit schoon te houden. Daarmee maak je de ruimtes tussen je tanden en kiezen goed schoon. Vergeet ook niet om je gebit te reinigen op de plek waar je tandvlees en de tand bij elkaar komen. Ook willen we als tip meegeven om je tong goed te poetsen, want ook hier kunnen bacteriën zich nestelen.

2. Poets niet na het eten!

Veel mensen denken dat het verstandig is om direct na het eten te poetsen. Dan zorg je er toch voor dat het eten geen kans krijgt om je tanden aan te tasten? En het voorkomt bovendien dat er stukjes eten tussen je tanden blijven zitten! Echter is het tegendeel waar. De suikers en zuren uit het eten tasten je tandglazuur een beetje aan. Door je tanden direct na het eten te poetsen, kun je het glazuur juist meer beschadigen. Wacht daarom na het eten ongeveer 30 tot 60 minuten voordat je gaat poetsen.

3. Kies het juiste snoep

Het is altijd slim om goed op te letten met de hoeveelheid die je snoept. Niet alleen voor je gebit, maar ook voor je gezondheid. Maar er is ook specifiek snoep dat je beter kunt laten staan. Dit zijn vooral suiker- en zetmeelrijke producten. Die hebben een nadelig effect op het gebit. Het betekent trouwens niet dat je dit nooit meer mag eten, maar let wel goed op hoeveel je snoept. Je kunt beter in een keer veel snoepen dan het verspreiden over de dag. Drink je vaak frisdrank? Gebruik dan een rietje om contact met je tanden te voorkomen.

4. Kauwen op suikervrije kauwgom

Wist je dat het kauwen van suikervrije kauwgom echt helpt om je tanden gezond te houden?! Dat komt omdat kauwgom kauwen de speekselproductie in je mond stimuleert. Hierdoor worden de bacteriën die tandplak en gaatjes veroorzaken op een natuurlijke manier bestreden. Daarbij helpt suikervrije kauwgom ook met het afbreken van zuren.

5. Voorkom een droge mond

Bacteriën zijn op hun best in een droge mond. Hier veroorzaken ze het snelst gaatjes. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen droge mond krijgt, en dat je speekselproductie doorgaat. Manieren om dat te doen zijn (zoals we eerder al genoemd hebben) suikervrije kauwgom te kauwen, of door zo nu en dan een slokje water te nemen.

Toch een gaatje, wat nu?

Komen onze tips helaas te laat, en ben je bang dat je al een gaatje hebt? Dan is een bezoek aan de tandarts onvermeidelijk. Ben je op zoek naar een nieuw tandarts? We raden je aan om te kiezen voor een tandarts waar jij je prettig bij voelt. Wij kunnen in ieder geval deze specialist in tandheelkunde in Rotterdam zeker aanraden.

Heb jij nog tips om gaatjes te voorkomen? Deel ze met ons via het contactformulier!