Hoeveel autorijlessen heb je gemiddeld nodig en andere veelgestelde vragen aan rijscholen

Autorijlessen volgen

Veelgestelde vragen over autorijles

Ga jij binnenkort beginnen met rijlessen? Wij kunnen ons goed voorstellen dat je dan flink wat vragen hebt. Het is namelijk niet niks om met autorijlessen te beginnen. Maar voor je het weet heb jij je rijbewijs op zak en kun je in je eigen auto de wijde wereld in. En die vragen die je over autorijlessen hebt? In dit blog beantwoorden we enkele veelgestelde vragen.

Hoeveel autorijlessen heb je gemiddeld nodig?

Hoeveel lessen je nodig hebt, is volledig afhankelijk van je persoonlijke situatie. Heb jij het autorijden snel onder de knie? Dan kun je ook wat sneller het examen afleggen. Ben je erg zenuwachtig achter het stuur? Dan zul je wat meer lessen nodig hebben voor je comfortabel kunt rijden. Volgens CBR-onderzoek uit 2019 onder examenkandidaten, was het gemiddelde aantal lesuren 39. Het is overigens ook mogelijk om je rijexamen af te leggen na een snelcursus. Na zo’n verkorte cursus kun je sneller het examen afleggen.

Hoeveel kost het halen van je rijbewijs in totaal?

De kosten van je rijbewijs zijn ook volledig afhankelijk van je persoonlijke situatie. Factoren die onder andere meetellen zijn:

  • De individuele rijschool. Prijzen verschillen bij elke school, maar let wel op dat goedkoop vaak duurkoop is!
  • Het type lessenpakket. Zo zijn de kosten per les voor een verkorte cursus vaak duurder, maar heb je er minder nodig wat scheelt in de kosten. Wanneer je het rijbewijs dan niet in een keer haalt, ben je wel een stuk duurder uit.
  • Hoe je voor je theorie leert. Dat kan via een online-pakket, met boeken of in een lokaal.
  • Of je wel of geen tussentijdse toets aflegt.
  • Of je een gezondheidsverklaring nodig hebt.

Uit het onderzoek van het CBR onder examenkandidaten in 2019 kwam ook dat de gemiddelde kosten € 2.400,- waren.

Vanaf welke leeftijd mag je je rijbewijs halen?

Tegenwoordig mag je al beginnen met je eerste rijles wanneer je 16,5 jaar bent. Ook de tussentijdse toets mag je met 16,5 jaar afleggen. Voor het praktijkexamen moet je 17 jaar zijn. Vanaf je 17e mag je rijden onder toezicht van een begeleider. Dat mag bijvoorbeeld een ouder zijn. Die moet dan wel een begeleiderspas hebben. Het theorie-examen mag je al vanaf je 16e afnemen, en het blijft 18 maanden geldig.

Hoe vind je een rijschool die bij je past?

Wanneer je gaat beginnen met autorijlessen, wil je natuurlijk wel kiezen voor de juiste rijschool. De belangrijkste tip die we je in dit opzicht mee kunnen geven, is om een proefles te doen bij een rijschool. Tijdens de proefles leer je de instructeur kennen. Het is belangrijk dat er een klik is, want jullie zitten toch lang naast elkaar. Ook ontdek je de manier van lesgeven en of die bij je past. Dit zijn de twee belangrijkste factoren bij autorijlessen.

Heb jij nog vragen over het halen van je rijbewijs? Neem gerust contact met ons op.