Hoe werkt een CV installatie precies?

Zo werkt jouw CV installatie

Grote kans dat er in jouw woning een CV installatie hangt. De afkorting ‘cv’ staat voor centrale verwarming, en houdt eigenlijk gewoon in dat de warmte centraal opgewekt wordt. Bij een CV installatie komt echter een hoop kijken. Het is meer dan alleen de ketel. In dit blog vertellen we daarom meer over hoe een CV installatie precies werkt.

Onderdelen van de CV installatie

Om te weten hoe een CV installatie werkt, moet je weten uit welke onderdelen het allemaal bestaat. De ketel is het kernpunt van het verwarmingssysteem. De temperatuur van de ketel wordt geregeld door de thermostaat. In het huis zelf zijn ook thermostaten te vinden, waarmee de temperatuur hoger of lager gezet kan worden. De thermostaten zijn verbonden aan radiatoren. Die geven de warmte af aan de kamer. In de boiler wordt het water opgeslagen en verwarmd. De schoorsteen zorgt dat verbrandingsgassen afgevoerd worden naar buiten. Dit gebeurt met de hulp van een ventilator. Het expansievat vangt de drukverschillen op. Water dat verwarmd kan namelijk tot wel 3% uitzetten. De circulatiepomp pompt het water rond. De brander zorgt dat de brandstof verbrandt, en de ontsteker zorgt dat de brander kan branden door middel van een vonk. De warmtewisselaar zorgt voor een maximaal rendement. Ten slotte worden rookgassen afgevoerd via de rookgasafvoer.

Nieuwe CV installatie nodig?

Heb jij een verouderde CV ketel (14 jaar of ouder), of werkt je CV ketel niet meer naar behoren? Dan is het belangrijk om een goede installateur in te schakelen die alles van de installatie weet, en je CV ketel te laten vervangen. Of hem op zijn minst te laten repareren wanneer je last hebt van storingen. Wij raden de volgende specialist aan voor een CV installatie in Noordwijk. Voor je het weet werkt je CV ketel weer zoals hij hoort, en heb je weer warm water in huis.

Heb je nog vragen over de CV installatie? Twijfel niet om contact met ons op te nemen!