Verschil bovenlicht en raamuitzetter

Bovenlicht

Donkere kamer in huis verlichten

Heeft uw woning een of meerdere donkere kamers zonder ramen en wilt u uw huis aanpassen, zodat u meer natuurlijk licht binnen krijgt? Dan kunt u een bovenlicht of een raamuitzetter overwegen. In dit blog leggen wij u uit hoe dit een groot verschil kan maken in een donkere kamer. Ook vertellen wij wat het verschil is tussen een bovenlicht en een raamuitzetter.

Wat zijn een bovenlicht en een raamuitzetter?

Een donkere kamer in huis zonder ramen kan alleen verlicht worden met een lamp, althans dat dacht u misschien. Maar wist u dat er ook andere opties zijn om uw donkere kamer van natuurlijk licht te voorzien? Door middel van een bovenlicht of een raamuitzetter bijvoorbeeld.

Bovenlicht

Veel huizen in Nederland hebben van die kleine ramen boven een deur. Ze zijn te zien boven de deur van een wc, maar ook boven de deuren van slaapkamers en de woonkamer. Dit kleine raampje wordt ook wel bovenlicht genoemd. Een bovenlicht is vaak een dicht raam en heeft geen scharnieren. Door het kleine beetje extra licht kunt u elke kamer meer sfeer geven. Ook wanneer het donker buiten is, kan het licht uit de hal alle kamers in huis nog een klein beetje extra licht geven. Dit is handig voor wanneer u of uw kinderen liever niet in het donker slapen. Vind hier uw sluiting voor bovenlicht

Raamuitzetter

Maar wat is dan een raamuitzetter, hoor ik u vragen. Een raamuitzetter lijkt op een bovenlicht, maar is praktischer. Een raamuitzetter bestaat namelijk uit glas en scharnieren. Dit betekent dat u het kleine raampje open en dicht kunt doen. Zo heeft u naast licht ook extra frisse lucht. Dit is ideaal voor donkere kamers die niet gelucht kunnen worden.

Verschillende soorten raamuitzetters

Ook bestaat er nog een verschil tussen de verschillende soorten raamuitzetters. Er is namelijk een verschil tussen waar de scharnieren geplaatst worden. Zo bestaan er exemplaren met de scharnieren aan de bovenzijde, waarvoor een combi-uitzetter gebruikt wordt. En er zijn ook bovenlichten met scharnieren aan de onderzijde, hiervoor worden valijzers gebruikt.

Meer weten over bovenlicht of raamuitzetter?

Lijkt het u praktisch om een donkere kamer door middel van een bovenlicht meer licht te geven of lijkt het u nog handiger om door middel van raamuitzetters zowel licht als frisse lucht binnen te laten? Dan zijn deze producten echt iets voor uw woning! Heeft u andere vragen over deze producten, laat dan uw bericht achter op dit contactformulier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.