Zelf tegels voegen!

tegels voegen

Zelf tegels voegen

Tegels voegen

Wanneer het tegelen van jouw badkamer, keuken of toilet klaar is, wordt het tijd om te gaan voegen. Maar wat is voegen precies en waar moet je allemaal rekening mee houden? Wij vertellen het jou in dit blog. De voeg mag niet ontbreken, dit heeft verschillende redenen. Een voeg beschermd de tegels en het zorgt er ook voor dat de vloer een mooi geheel wordt. Lees dit blog nu snel verder om meer te weten te komen over het voegen van tegels!

Waterafstotende functie

Het voegen van tegels heeft een waterafstotende functie. Veel soorten voegen zijn poreus en dus vatbaar voor water, vuil en schimmels. Bij een lekkende voeg kan tijdens het douchen water door de muur lekken, waardoor er schimmels kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen dien je de juiste voeg te gebruiken, zodat jouw voegen, tegels en muren schoon, droog en schimmelvrij blijven.

Gereedschap voor het voegen

Hoe voeg je de tegels op de juiste manier? Wij geven je graag tips voor het voegen van keramische tegels. Ook lees je wat je nodig hebt voor deze klus. Voor het voegen van wand- en vloertegels heb je allereerst goed tegelgereedschap nodig:

  • Voegenkrabber
  • Kitspuit
  • Mixer
  • Sponsbak
  • Flexibele kuip
  • Schoonmaakspons
  • Voegspaan

Stappenplan tegels voegen

Het voegen gaat als volgt: er zijn in totaal 5 stappen die je moet volgen. Als eerst moet je de voegmortel in een speciekuip mixen. Je maakt voegspecie aan met een verhouding van 4 zand en 1 cement. Als tweede kun je, nadat het voegmiddel goed is gebonden, met een voegspaan kleine hoeveelheden voeg gelijkmatig inwassen. Als derde maak je de tegels schoon wanneer de voeg niet meer afgeeft. Wrijf als vierde het oppervlak nog even na met een droge doek om ervoor te zorgen dat er geen voegsel achterblijft. Tot slot gebruik je de kitspuit om alle hoeken en randen af te werken.

Oude voegen herstellen

Wil je graag oude voegen herstellen? Schraap dan eerst ter voorbereiding de oude voegen eruit met een voegenkrabber. Zorg ervoor dat je dit zorgvuldig doet om vocht achter de tegels te voorkomen. Nadat de oude voeg verwijderd is, kun je de tegels opnieuw gaan voegen.

Meer weten over tegels voegen?

Wil je het voegen van de tegels liever uit handen geven aan een profesioneel bedrijf? Ook dit kan natuurlijk! Er zijn genoeg experts te vinden die het voegen van de tegels voor jou regelen. Wil je graag meer weten over het zelf voegen van tegels? Zet jouw vragen dan in dit contactformulier en wij helpen je graag verder!